Ripaus antiikkia elämään

Monille tulee antiikista ensimmäisenä mieleen pölyiset arkistot, hienosti kehystetyt taulut jo kauan sitten tuonpuoleiseen siirtyneistä nimekkäistä henkilöistä tai sitten jopa antiikin Kreikka ja Rooma. Nykyaikaan antiikki ei siis monen mielestä sovi, ellei sitten ole asian vannoutunut harrastaja. Antiikki kuitenkin kiinnostaa monestakin syystä. Toista viehättää antiikin tyyli ja yksityiskohdat, joita ei nykyaikaisesta pelkistetystä skandinaavisesta tyylistä löydy. Toinen taas haluaa kotiinsa samanlaista korkealaatuista tyyliä kuin vaikkapa viktoriaanisena aikana.

Antiikin tyyliä voi harrastaa niin pukeutumalla kuin keräilemällä antiikkiesineitä. Jokainen tekee sitä omalla tavallaan, mutta kuitenkin samasta syystä: antiikki viehättää. Moni myös kokee, että kun harrastus on kehittynyt tarpeeksi pitkälle, on aivan luonnollista, että harrastus näkyy myös muussa elämässä esimerkiksi tyylivalinnoissa. Esimerkiksi Koko Suomi leipoo -ohjelmasta tuttu Markku Ellala on kerännyt antiikkia ja sisustanut kodistaan ihan oikean kuninkaan linnan.

Antiikin kerääjät ja ammattilaiset

Koska stereotyyppinen kuva antiikin keräilijästä on huoliteltu ja hyvin pukeutunut henkilö, ovat monet keräilijät yksinkertaisesti ottaneet tämän kuvan omakseen ja pitävät tyylistään huolta ehkä hieman keskivertoa paremmin. Tämä pätee myös antiikkia myyviin ja entisöiviin ammattilaisiin. Esimerkiksi antiikkiliikkeeseen saapuessaan sitä osaa odottaa tiettyä tyyliä liikkeen ulkonäköä ajatellen. Myös myyjän ja ostajan kohdatessa ennakko-oletus on se, että molemmilla on päällään istuvat vaatteet ja hajustevalinnat ovat klassisen ajattomia, kuten vaikkapa Hugo Boss. Tällaisia tyylikkäitä hajuvesiä voi hankkia hajuvesi-fi-verkkokaupasta. Näin päästään jo tiedostamattomalla tasolla saman tien asiaan ja kaupankäynti alkaa luonnistua, kun molemmat ovat samalla aaltopituudella.

Asu- ja kosmetiikkavalintojen lisäksi helppo tapa päästä alkuun antiikin keräämisessä on hankkia antiikkikehyksiä, -huonekaluja ja -aterimia. Niitä saa edullisesti ja niitä voi laittaa esille tai sitten käyttää omassa arjessa. Oli miten oli, ne eivät koskaan mene pois muodista ja herättävät taatusti ihastusta.

Antiikki ja historian eläminen

Historian eläminen tarkoittaa sitä, että henkilö pyrkii edes joissain määrin elämään jonkin valitsemansa historiallisen aikakauden mukaan. Toiminta voi olla ihan vain porukan tai yksilön omaksi iloksi, mutta historian elävöittämisellä voidaan myös tutkia historiallisia tapahtumia ja aikakausia tieteellisin keinoin.

Tämän ei tarvitse olla kovinkaan isoa: joku ei esimerkiksi tarvitse kotiinsa sähkövatkainta, koska vanhalla käsivatkaimella pärjää vallan mainiosti. Toinen voi taas haluta esimerkiksi antiikin aikaa mukailevan puiston kotiinsa, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen ja rakentamaan.

Antiikin keräily auttaa monia historian eläjiä toteuttamaan itseään ja monien kiinnostus historian elämiseen on lähtenyt juuri antiikin keräämisestä. Keräämisen ei myöskään tarvitse olla mitenkään ammattimaista tai muuten suurpiirteistä; riittää, että löytyy kiinnostusta säilyttää vanhoja tavaroita ja muuta materiaalia siten, että sitä voidaan ihastella vielä vuosikymmenien päästä. Suomessa monilla on tätä tarkoitusta varten melkeinpä oma museo omassa vajassaan, mutta tavaroita ei ole luetteloitu niin kuin virallisissa museoissa.

flash-blog