Antiikkiesineiden kaupoissa on aika riskinsä, ja ostaminen on niissä riskialttiimpaa kuin myyminen. Markkinoilla liikkuu paljon väärennettyä antiikkiesineistöä. Väärennökset ovat usein niin taidokkaita, että sellaisen erottaminen aidosta vaatii asiantuntijan harjaantunutta silmää. Hopeaesineet, venäläiset korut, kiinalainen posliini sekä taide-esineet ovat arvoantiikkia, jonka kaupassa liikkuu paljon rahaa. Ne ovat myös suosituimpia väärennöksen kohteita.
Myös Suomessa liikkuu väärennöksiä
Väärennöksiä tulee vastaan melko usein, ja jo Suomenkin mittakaavassa niistä saatu hyöty voi olla suuri. Vuonna 2018 Suomessa muun muassa tuomittiin galleriaa pitänyt pariskunta liiketoiminnastaan taideväärennösten parissa, ja he saivat vankeustuomioiden lisäksi yli 14 miljoonan korvausvaateet saamastaan taloudellisesta hyödystä. Tapauksessa tuomittiin kaikkiaan kymmenen henkilöä, joten siitäkin voidaan päätellä, että bisnes on merkittävää. Myynnin lisäksi väärennöksiä voidaan hyödyntää muun muassa lainojen vakuutena.
Antiikkiesinettä ostaessa tuleekin pitää aistit valppaina. Esinettä tutkimalla, katsomalla ja haistelemalla saa jo peruskäsityksen siitä, missä kunnossa se on ja vastaako se odotuksia. Aitoustodistus tai selvitys esineen alkuperästä tulisi olla aina mukana arvokkaampien esineiden, tai esimerkiksi taulujen ollessa kaupan kohteena. Aina kannattaa pyytää kuitti, sillä myös yksityinen henkilö voi sellaisen helposti kirjoittaa esimerkiksi kuittivihon avulla, tai netistä tulostetun valmiin kuittipohjan täyttämällä. Liikkeestä ostettaessa kuitin saaminen on itsestäänselvyys.
Jos tavaran aitoutta epäilee, on hyvä pyytää paikalle tavarantarkastaja, joka osaa selvittää aitouden ja pyytää tarvittaessa oikeita lisätietoja tavaran aitouden varmistamiseksi. Näin myös mahdolliset väärennökset saadaan pois markkinoilta reilua kaupankäyntiä häiritsemästä.