Antiikki ja historia – vanhoja museoita Suomessa

Suomen Kansallismuseo

Suomen Kansallismuseossa on noin puolen miljoonan esineen kokoelma, ja siellä on tutkittavissa suomalaisten vaiheita 10 000 vuoden takaisesta esihistoriasta 1800-luvulle saakka. Suomen Kansallismuseon rakennuksen ovat suunnitelleet Eliel Saarinen, Herman Gesellius sekä Armas Lindgren. Sen arkkitehtuuri edustaa kansallisromanttista tyylisuuntaa, ja sisäosissa näkyy myös jugendin vaikutus. Museorakennus rakennettiin vuosina 1901-1910, ja yleisölle se on avattu vuonna 1916. Museorakennus on siis jo itsessäänkin antiikkinen.

Olavinlinna

Kansallismuseo ylläpitää 1400-luvulta peräisin olevaa Olavinlinnaa. Se sijaitsee Savonlinnassa, ja on rakennettu turvaamaan alueen vesireitit Pähkinäsaaren rauhan jälkeen. Linna on nimetty Pyhän Olavin mukaan, joka oli Norjan kuningas vuosina 1015-1030, ja on korotettu ritareiden ja sotilaiden suojeluspyhimykseksi. Linnan moninaisten vaiheiden, tulipalojen ja tyhjillään olon jälkeen se kunnostettiin historialliseksi muistomerkiksi 1870-luvulla.

Hämeenlinna

Myös Hämeen linna on yksi Suomen historiallisista museokohteista. Linna on rakennettu 1200-luvun loppupuolella, ja se sijaitsee Hämeenlinnassa. Tämä keskiaikainen linna toimi rajalinnana, puolustuslinnana, varuskuntalinnana sekä vankilana, ja 1950-luvulla aloitettiin sen kunnostus museoksi.

Louhisaaren kartano

Yksi Suomen parhaiten säilyneistä kartanomiljöistä on Louhisaaren kartano, jonka rakennukset ovat valmistuneet vuonna 1655. Kartano sijaitsee Maskussa, ja se päätyi valtion omistukseen ja kunnostettiin museotarkoitukseensa 1960-luvulla. Kartanon arkkitehtuuri on saanut vaikutteita 1500-luvun palladiolaisesta arkkitehtuurista. Sen sisäosat on restauroitu pääosin 1600- ja 1700-vuosisataisiin tyyleihin, ja muun muassa osa alkuperäisistä kattomaalauksista on yhä nähtävissä.

flash-blog