Antiikki ja historia – maailmalta museoihin

British Museum

Yksi maailman vanhimmista ja hienoimmista museoista on British Museum. Se sijaitsee Lontoossa, ja on avattu vuonna 1759. Museon kokoelmat perustuvat yksityisten keräilijöiden Hans Sloanen, Robert Cottonin sekä Robert Harleyn keräämiin kokoelmiin. Nykyinen museorakennus on rakennettu uuskreikkalaiseen tyyliin vuosina 1823-1852, joten se jo itsessäänkin ylittää antiikin ikärajan. Rakennusta on tosin muutettu useampaan otteeseen vuosien saatossa, ja se on arkkitehtuuriltaan mielenkiintoinen nähtävyys jo itsessään. Sen pitkän olemassaolon aikana ovat useat suurmiehet, kuten Darwin, Karl Marx ja Dicken kirjoitelleet teoksiaan museon lukusalissa Reading Roomissa.

British Museumin kokoelmat ovat valtavat, ja niihin kuuluu yli seitsemän miljoonaa esinettä. Aineistoa on kerätty ympäri maailman, ja nähtävää riittää useammaksikin käyntikerraksi, mikä onkin varsin mahdollista, sillä museoon on ilmainen sisäänpääsy. Museon kokoelmat on valtaosin kerätty Brittiläisen Imperiumin aikana, ja aika ajoin kiistelläänkin siitä, pitäisikö kokoelmien osia palauttaa niiden alkuperämaihin. Museo on todennut siihen, että jos niin tehtäisiin, tyhjenisivät maailman museot, ja että kokoelmat kuuluvat niiden omistajille.

National Gallery

Niin ikään Lontoossa sijaitseva National Gallery on taidegalleria. Siellä on yli 2300 taidemaalausta, jotka ovat vuosilta 1250-1900. Taidetta löytyy siis jo myöhäiseltä keskiajalta lähtien läpi kaikkien historian aikakausien. Museon tunnetuimpia teoksia ovat Botticellin Venus ja Mars, Leonardo da Vincin Luolamadonna sekä Vincent van Goghin Auringonkukat. Museossa pääseekin näkemään läpileikkauksen maalaustaiteen koko historiasta läpi usean vuosisadan.

flash-blog