Antiikki sisustuksessa – huutokaupat

Huutokaupanteko on suosittu ja varsin yleinen tapa hankkia käytettyjä tavaroita, kuten taide-esineitä ja antiikkisia huonekaluja. Huutokauppa on kaupantekoa, jossa kohteen hinta määräytyy kaupan aikana tehtyjen tarjousten perusteella. Yleensä kohteesta saa tehdä kaupan se, joka huutaa korkeimman tarjouksen. Usein ennen huutokauppaa on mahdollisuus tutustua myytäviin tavaroihin paikan päällä pidetyssä esittelyssä, tai internetissä kuvien ja kohdetietojen välityksellä.

Perinteisemmin huutokauppa tapahtuu paikan päällä huutokauppasalissa, jossa meklari vetää tapahtumaa. Suomessa suosittu televisio-ohjelma Huutokauppakeisari on tuonut huutokauppameiningin lähemmäs kaikkia ihmisiä, ja monella kynnys osallistua huutokauppaan onkin madaltunut huomattavasti ohjelman myötä. On saatettu luulla, että huutokaupoissa myydään vain antiikkia ja arvotavaraa, mutta todellisuudessa niissäkin voi olla kaupan mitä vain käyttötavaraa, koriste-esineitä sekä kaikkea niiden väliltä.

Huutokauppoja on erilaisia. Osa niistä on yleisiä huutokauppoja, joissa myydään mitä vain. On olemassa myös johonkin tiettyyn myyntiartikkeliin keskittyviä huutokauppoja, kuten konkurssihuutokauppoja, maatalouskonehuutokauppoja, taidehuutokauppoja ja antiikkihuutokauppoja.

Huutokaupan hinnoittelutapoja on erilaisia

  • Englantilaistyyppinen huutokauppa on yleisin tapa, ja siinä korkein tarjous voittaa ja hintaa korotetaan yleensä suoraan edellisen tarjouksen päälle.
  • Hollantilaisessa huutokauppatavassa meklari kertoo tuotteen lähtöhinnan. Jos kukaan ei huuda pyydettyä hintaa, alentaa meklari hintaa, kunnes joku huutaa tavaran kyseisellä hinnalla itselleen.
  • Pakkohuutokauppa on huutokauppa, jossa myydään ulosmitattua tai konkurssipesän tavaraa.
  • Verkkohuutokauppa on internetin välityksellä käytävää huutokauppaa, ja siihen voi siis osallistua missä vain tekemällä huutoja netin välityksellä.
  • Vickrey-huutokaupassa hintaa nostetaan normaalin tapaan huutamalla, mutta hinta määräytyy korkeimman tai toiseksi korkeimman tarjouksen mukaan.
  • Käänteisessä huutokaupassa kohteelle pyritään löytämään mahdollisimman edullinen hinta, ja tämä tapa on käytössä esimerkiksi julkisten palveluiden kilpailutuksessa.

Suomalaisia antiikkihuutokauppoja

Vuonna 1979 perustettu Hagelstamin Huutokaupat välittää ja myy pääasiassa taidetta. Nykyisellä nimellään Hagelstam & Co järjestää kuukausittain huutokaupan Helsingissä Tehtaankadulla, ja näytöt pidetään noin viikkoa ennen huutokauppaa. Hagelstamin huutokauppoihin voi osallistua paikan päällä tai live-streamin kautta. Myös ennakkotarjouksia ja puhelintarjouksia voi jättää.

Taide- ja designesineiden sekä korujen huutokauppaa 150 vuoden ajan tehnyt Bukowskis on pohjoismainen huutokauppa. Sillä on toimistot Tukholmassa, jossa pidetään myös perinteiset huutokaupat, Helsingissä, Göteborgissa sekä Malmössä. Näissä toimipisteissä kussakin on myös yrityksen esittelytilat. Bukowskilla on myös online-huutokauppa, jossa kauppaa voi käydä jatkuvasti, ja se järjestää myös erikoishuutokauppoja eri toimipaikoissa.

Huutokauppa Helander on suomalainen, vuodesta 1994 lähtien toiminut huutokauppaliike. Sen toimiala on laaja-alaista, ja myynnissä on monenlaista tavaraa, niin huonekaluja kuin pienempiäkin sisustusesineitä sekä taidetta. Huutokauppa Helander järjestää vuosittain noin 30 perinteistä huutokauppaa, joihin voi osallistua myös jättämällä ostotarjouksen netin kautta.

flash-blog