Antiikkinen ilme tapeteilla

Tapetti on ollut jo satoja vuosia käytössä sisustuksessa. Tänä päivänä tapettien valikoima on laajempi kuin koskaan ja tapetteja saakin edulliseen hintaan. Aikoinaan tapetti on ollut yläluokan sisustuselementti, josta pikkuhiljaa kehittyi tuote, johon myös muilla yhteiskuntaluokilla oli varaa tekniikan kehittyessä. Jos haikailee viktoriaanisia aikoja tai goottilainen suuntaus on enemmän mieleen, tapeteilla on helppoa saada aikaiseksi ilme, joka sopiikin antiikin keräilijän seinille.

Tapetit eri aikakausilla

Tässä ohjeistamme hieman, millainen tapetti sopii tietylle aikakaudelle, mikäli tarkoituksena on toteuttaa itse vastaava tyyli, joka sopii omiin keräilyhuonekaluihin ja -esineisiin.

Ensimmäisenä nostetaan esiin viktoriaaninen aikakausi. Tämä aikakausi katsotaan kestäneen Englannissa tai pikemminkin Yhdistyneessä Kuningaskunnassa vuodesta 1837 vuoteen 1901 asti. Aikakaudelle tyypillistä oli runsaus pukeutumisessa ja tyylissä. Yhä nykypäivänä erilaisissa tilaisuuksissa viktoriaaninen tyyli on suosiossa. Tapeteissa aikakaudella oli tyypillistä, että kuviointi otti inspiraatiota tekstiileistä, maisemista ja luonnosta. Myös kolmiulotteinen kuviointi oli ajalle tyypillistä. Viktoriaaninen tyyli tapetoinnissa ei olekaan yhä tänä päivänä kadonnut. Kotitapetti, joka edustaa viktoriaanista aikakautta, on helppo löytää esimerkiksi verkkokaupan kautta.

Goottilainen tyyli viittaa arkkitehtuuriin, jossa esimerkiksi koristellut suippokaaret olivat goottilaisen arkkitehtuurin tunnusmerkkejä. Tunnetuin goottilaista tyyliä edustava rakennus on Notre Damen kirkko, joka sijaitsee Ranskassa. Monet antiikin keräilijät hamuavatkin tätä tyyliä edustavia esineitä. Tapeteissa esimerkiksi tummat sävyt tuovat tätä goottilaista ilmettä esille. Viininpunainen tai tummanvihreä ovat hyviä värejä tuomaan aikakauden tunnelmaa tähän päivään.

Monille antiikin keräilijöille 1920-luku ja sen aikakauden esineet ovat keräilyn kohteena. 20-lukua voi kutsua glamourin aikakaudeksi. Myös ulkomailta tuotiin paljon vaikutteita aiempaa selkeämmin. Maista suosittuja olivat erityisesti Egypti ja Intia. Nykyään monet löytävät 1920-luvun muodin kulta-aikana, jolloin myös [vaatteet olivat laadukkaita: https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/voi-hyvin/tyyli/ane-35-pukeutuu-arkenakin-1900-luvun-alun-tyyliin-minulla-100-vuotiaita ], eikä niin sanottua fast fashion -laatua. Tapeteissa kuitenkin vallitsi hillitympi tyyli. Haaleammat sävyt olivat suosiossa tällä aikakaudella. Tässä kohtaa on hyvä huomioida se, että joillekin 20-luvun tavarat ja esineet eivät enää välttämättä lukeudu antiikin keräilyksi, vaan kyseessä ovat retro ja vintage.

flash-blog