Säilytä ja kuljeta antiikkiesineesi huolella

Yhä useampi haluaa sisustaa antiikilla tai keräillä antiikkiesineitä. Kyseessä voi olla pienimuotoinen harrastus tai laajamittaisempi elämäntapa. Yhteistä kaikille antiikin harrastajille on se, että antiikin hankkiminen on täynnä haasteita ja yllätyksiä. Antiikkiesineitä ja -huonekaluja saadakseen ei voi marssia kauppaan ja ostaa haluamaansa. Yleensä antiikki on joko onnekkaita löytöjä, jotka putkahtavat eteen yllättäen, tai pitkän ja kärsivällisen odotuksen palkinto, kun kauan haaveiltu esine on vihdoin saatavilla.

Antiikki uuteen kotiin

Antiikkiesineitä voi metsästää monella tavalla, vaikka löytämisen ilo onkin aina yhtä suuri. Yhä useampi löytö tehdään nykyään internetin kautta esimerkiksi antiikkiliikkeiden ja kirpputorien verkkosivuilta sekä sosiaalisen median eri kanavien kautta. Facebookissa on runsaasti erilaisia antiikkiin ja vintageen erikoistuneita kaupparyhmiä sekä esimerkiksi eri kaupunkien kierrätysryhmiä, jotka ovat varsin aktiivisia. Myös verkon kauppapaikoista, kuten Torista ja Huuto.netistä voi tehdä löytöjä. Eri kauppapaikkoihin voi laittaa myös omia ostoilmoituksia, mikäli etsii jotakin tiettyä kohdetta.

Olitpa sitten ostamassa tai myymässä antiikkia, huolehdi sen pakkaamisesta ja kuljetuksesta, kun kauppatavaraa kuljetetaan uuteen kotiin. Antiikki on usein haurasta ja altista onnettomuuksille, joten se voi vaurioitua helposti. Pakkaa herkät esineet tarpeen mukaan esimerkiksi kuplamuoviin ja pahviin. Yleensä näppärin kuljetusväline on pakettiauto. Pakettiauton hyllyt sopivat pienempien esineiden kuljetukseen hyvin. Mikäli kuljetettavaa on suurempi ja asetetaan kuljetuksen ajaksi lattialle, oikein asennetut pakettiauton hyllyt voivat pitää järjestyksessä muun irtotavaran. Tällöin irtain esineistö ei pääse auton heilahdellessa rikkomaan antiikkia.

Antiikin kuljetukseen kannattaa panostaa

Antiikki on yleensä melko arvokasta, joten jo sen vuoksi sen kuljetuksessa kannattaa noudattaa erityistä huolellisuutta, jotta haluaa välttyä taloudellisilta menetyksiltä. Toinen syy varovaisuuteen löytyy antiikin ainutlaatuisuudesta. Antiikkiesineet ovat usein yli sata vuotta vanhoja. Jos ne ovat säilyneet tähän päivään saakka, olisi suuri menetys, mikäli ne rikkoutuisivat ainoastaan siksi, että kuljetuksen aikana ei ole tehty tarvittavia toimenpiteitä. Mitä parempikuntoista antiikki on, sen korkeampia ovat myös sen arvo ja hinta. Kun antiikkiesine tuhoutuu, sitä ei voi korvata enää millään, vaan se katoaa maailmasta.

Myös antiikin suhteen ilmenee erilaisia buumeja, jolloin tietyt aikakaudet tai esineet ovat erityistä muotia. Erilaiset trendit leviävät erityisen nopeasti sosiaalisessa mediassa, ja silloin kysyntä kasvaa. Kysynnän kasvaessa kasvavat myös hinnat. Ostoksia saatetaan tehdä harkitsematta muiden mukana. Koska antiikki on usein melko suuri investointi, hankintoja suunnitellessa kannattaa kuitenkin seurata ensisijaisesti omaa makuaan. Jokaiseen muotivirtaukseen ei ole tarvetta mennä mukaan, kun tietää, mitä tahtoo itse ja millainen tyyli sopii omaan kotiin. Laadukas antiikki säilyttää aina arvonsa

Antiikki koetaan usein persoonallisena tapana ilmentää omaa tyyliä ja luoda ympärilleen monikerroksista sisustusta. Jokainen antiikkiesine ja -kaluste kertoo omaa tarinaansa sen aikaisemmista käyttäjistä ja menneistä vuosikymmenistä. Antiikissa pienet kulutuksen jäljet eivät ole ainoastaan vika, kuten uudemmissa tuotteissa, vaan merkki ajan patinasta. Antiikin voidaan nähdä olevan myös vastavoima nykyajan kertakäyttökulttuurille ja hektiselle elämänrytmille. Antiikki on myös ekologisesti ja eettisesti kestävä kulutusvalinta, joka ei kasvata omaa hiilijalanjälkeä. Sen hankkiminen lisää myös ymmärrystä erilaisista aikakausista ja ihmiskohtaloista. On monta hyvää syytä harrastaa antiikkia.

flash-blog