Antiikki sisustuksessa – kehykset

Kehyksillä on merkitystä sille, miltä taulu lopulta näyttää. Kehyksetön maalaus on Vincent van Goghia mukaillen kuin sielu ilman ruumista. Antiikki-lehden bloggaaja Antti Kaijalainen pohtii blogissaan kehysten merkitystä taiteeseen, ja toteaakin, että huutokaupat ovat pullollaan taidetta, jossa on suorastaan masentavat kehykset. Hänellä onkin tapana kiinnittää huutokauppoja kierrellessään ensiksi huomiota kehyksiin, ja vasta sen jälkeen itse tauluun. Jos kyseessä on ruma tai teokseen sopimaton kehys, se kiinnittää huomiota. Turhan massiivinen, tyyliltään vieras tai väärän värinen kehys pistää heti silmään.

Yhdistämällä taideteoksiin väärien aikakausien kehyksiä, saadaan helposti aikaan epäsopivia yhdistelmiä. Jos rokokoo-aikaiseen tauluun yhdistää 1900-luvun alkupuolen hillityn liimavärikehyksen, ei lopputulos voi olla hyvä. Tai jos talvimaisemataulussa on ruskeat kehykset, vie se talvisen raikkauden ja kuulauden tunnun pois itse teoksesta. Näin siis hyvänkin teoksen saa pilattua huonolla kehysvalinnalla.

Miten kehykset tulisi valita

Taulua hankittaessa tulee joskus vastaan tilanne, jossa siinä olevat kehykset eivät sovi kyseiseen teokseen. Silloin siihen voi hankkia sopivan aikakauden tyyliset kehykset. Kehyksiä on myynnissä irrallaankin, ja aitojen sellaisten hinta voi toki helposti ylittääkin edullisemman taulun hinnan. Esimerkiksi 1800-luvun hyväkuntoisista kehyksistä joutuu helposti maksamaan useamman sata euroa, ja päälle tulee vielä kehystystyön hinta.

Kehystysliikkeeseen vienti on myös hyvä tapa kehystää taulu. Siellä työskentelee asiantuntija, joka varmalla otteellaan löytää tauluun sopivan reunuksen, ja rakentaa siitä varmasti istuvat uudet kehykset. Hinnan saa tietoonsa etukäteen, ja lopputulos on taattu.

flash-blog