Antiikki sisustuksessa – käsinsolmitut matot

Mattojen antiikkista ikää määritellessä käytetään hieman eri arviota, kuin muun antiikin kanssa. Matoissakin yli 100-vuotias matto on antiikkia. 50 vuotta vanha matto on semi-antiikkia, ja 30 vuotta vanha matto määritellään hyvin vanhaksi. Eli kun matolle alkaa kertyä ikää useita vuosikymmeniä, myös sen arvo alkaa nousta silloin kun puhutaan käsinsolmituista aidoista matoista.

Mikä on aito matto

Arvomatoista puhuttaessa tarkoitetaan siis käsinsolmittuja aitoja mattoja. Niitä pidetään maailman parhaina mattoina, ja myös Suomessa niiden kauppa käy. Aidot persialaiset matot solmitaan Iranissa, mutta lisäksi aitoja mattoja solmitaan Turkissa, Kiinassa, Intiassa, Marokossa, Irakissa sekä Kashmirissa. Matot solmitaan yleensä silkistä, villasta sekä puuvillasta.

Aidon maton erottaa koneellisesti tehdystä matosta maton pintaa katsomalla. Koneella tehdyn maton jälki on tasainen, kun taas käsinsolmitussa matossa pinta on epätasaisempi ja kädenjälki näkyy. Mitä enemmän matossa on solmuja, sitä laadukkaampi ja arvokkaampi se on. Mittarina pidetään solmujen määrää per neliö. Kaikkein hienoimmissa matoissa solmuja on noin miljoona per neliö.

Miten hinta kehittyy

Aidon persialaisen maton osto on sijoitus, jonka arvo nousee, kun mattoa pidetään hyvin. Maton ollessa 30-50 vuotta vanha, alkaa sillä olla hyvin vanhan maton arvo. Esimerkiksi Fatollah Habibianin ateljeessa vuosina 1903-1995 valmistetuissa matoissa oli neliöhinta 1990-luvulla 300 euroa neliöltä. Nyt näiden signeerattujen villasilkkisten mattojen hinta on noussut noin tuhanteen euroon neliöltä. Keskikokoisen 15-neliöisen maton hinta pyörii siis 10 000 euron paremmalla puolella.

Keräilijöiden suosimat matot ovat keskikokoisia, eli noin 3 x 5 metrisiä. Aitojen mattojen kaupoissa on syytä olla tarkkana, sillä väärennöksiä liikkuu markkinoilla paljon. Hyvä keino välttyä virhehankinnoilta onkin käyttää asiantuntija-apua hankkiessaan aitoa mattoa. Asiantuntijoita löytyy esimerkiksi matto- ja antiikkiliikkeistä. Myös aitoustodistus, signeeraus sekä oma näkö-, haju- ja tuntoaisti ovat tärkeitä keinoja aidon maton tunnistuksessa.

flash-blog