Antiikkiesineet – kustavilainen ja empiretyyli koruissa

Vuonna 1787 alettiin koruja leimata, ja niiden alkuperä pystytään selvittämään tuon ajankohdan jälkeen, mikä on helpottanut korututkimusta huomattavasti. Tyylisuuntauksien vaihtelu jatkuu kustavilaisen sekä suppeamman empiretyylin tuomin muutoksin yli vuosisadan vaihteen.

Kustavilainen tyyli 1770-1800

Uusklassismin ensimmäinen vaihe oli kustavilainen tyylisuunta. Siinä ei ollut kovin paljon eroa edeltävään tyylisuuntaukseen rokokoohon, jossa tyypillistä oli helmien sekä runsaiden kimaltavien kivien käyttö, ja kulta oli usein vain pohjamateriaalina tai ohuina ketjuina. Kustavilaisuudessa kivet olivat kuitenkin yksivärisiä, ja kasviaiheiset ornamentit ja kuviot jäivät pois. Yksinkertaisuus, säännönmukaisuus ja kurinalaisuus korvasivat rönsyilevämmät kuviot, ja aiheita otettiin jälleen esimerkiksi antiikin Kreikasta.

Kustavilaisessa tyylissä koruilla ei kuitenkaan enää ollut pukeutumisessa niin suurta painoarvoa, vaan niitä käytettiin aiempaa hillitymmin. Eniten käytettyjä koruja olivat kaula- ja korvakorut sekä hiuskoristeet. Samettinen kaulapanta korvattiin ohuella nyörillä, josta riippui sydämiä tai muita pieniä koristeita. Myös ohuet kultaketjut yleistyivät, ja niitä saattoi roikkua yhtäaikaa useampia erimittaisia. Ketjuissa roikkui riipuksia tai medaljonkeja.

Korvakorut olivat suuria kiviä, joita ympäröi sarja pienempiä. Värisävy oli usein vaalea, jotta kampaus korostuisi. Kampaukset tehtiin korkeiksi ja näyttäviksi, ja ne koristeltiin erilaisilla hiuskammoilla ja koruilla.

Empiretyyli 1800-1815

Empiretyylikausi oli melko lyhyt kausi Napoleonin aikaan, eikä se levinnyt kovin laajalle. Sen mukana tulivat taas muotiin runsaat kultakorut, joilla pyrittiin peittämään kaikki näkyvä paljas iho. Kivien käyttö väheni, kun taas kullan käyttö lisääntyi. Korut olivat suuria ja litteitä. Suuret ja runsaat kivikoristelut jäivät niistä pois, ja filigraanikaiverrukset tulivat tilalle. Kaiverruksen kuviot olivat geometrisiä. Kultaa saatettiin myös hioa kuten timantteja. Kameet olivat taas muotia, ja koristelussa käytettiin emalointia.

Empiretyylisistä koruista suosituimpia olivat korvakorut. Ne olivat suuria ja ohuita kuunsirpin muotoisia renkaita. Usein ne olivat myös leveitä, siroja ja filigraaniornamentilla koristeltuja. Rannekoruja ei juurikaan käytetty, tai sellaisina saatettiin käyttää ohuita kultavitjoja, jotka sitten kierrettiin ranteen ympärille useampaan kertaan.

flash-blog